Atatürk İlkeleri ve İnkılâp Tarihi Bölümü

REKTÖRLÜĞE BAĞLI BÖLÜMLER

Atatürk İlkeleri ve İnkılâp Tarihi Bölümü, İstanbul Arel Üniversitesi Rektörlüğüne bağlı olarak eğitim-öğretim faaliyetlerini yürütmektedir. 2547 sayılı Yükseköğretim Kanunu’nun 5/i Maddesi uyarınca okutulması zorunlu ortak derslerden biri olan ve öğrencilerin uzaktan eğitim yoluyla aldıkları Atatürk İlkeleri ve İnkılâp Tarihi dersi, Bölümümüz tarafından verilmektedir.

Atatürk İlkeleri ve İnkılâp Tarihi Bölümü, İstanbul Arel Üniversitesi öğrencilerinin Atatürkçü düşünce sistemini kavramalarını sağlayarak, ülkelerine yararlı birer vatandaş olmalarına katkıda bulunmayı hedefler. Bölümümüz, yakın tarihten edinilen tecrübelerle Atatürk ilke ve devrimlerine bağlı bir nesil yetiştirmeyi amaçlamaktadır.

Atatürk İlkeleri ve İnkılâp Tarihi dersi, Üniversitemiz bünyesindeki bütün bölümlerin ortak dersi olarak birinci sınıfta ve iki dönem boyunca okutulmaktadır. Atatürk ilke ve devrimlerinin öğretilmesini ve benimsenmesini sağlamak amacıyla verilen bu derste, modernleşme süreci nedensellik ilişkisi içerisinde bir bütün olarak ele alınır. Bu süreç 19. yüzyılın sonundan günümüze kadar gerçekleşen siyasal, ekonomik ve toplumsal dönüşümler çerçevesinde incelenip tartışılır. Bu derste, Atatürk ilke ve devrimlerinin tarihsel bağlamı içinde toplumsal dönüşümlerle beraber incelenmektedir. Ayrıca, tarih araştırmaları için kaynak kullanılması ve değerlendirmesi, yöntem ve analiz konularında da öğrencilerin bilgi edinmesi de amaçlanmaktadır.