Meslek Yüksekokulu

Tıbbi Dokümantasyon ve Sekreterlik Programı

MESLEK YÜKSEKOKULU

Tıbbi Dokümantasyon ve Sekreterlik Programı, sağlık sektöründe önemli bir role sahip olan tıbbi belgeleme ve sekreterlik konularında eğitim veren bir programdır. Bu program, sağlık kurumlarındaki tıbbi kayıtların düzenlenmesi, dokümantasyon süreçlerinin yönetimi ve tıbbi sekreterlik becerilerinin kazandırılması üzerine odaklanır.

Tıbbi Dokümantasyon ve Sekreterlik Programı, öğrencilere tıbbi terminoloji, sağlık hukuku, etik, hasta mahremiyeti ve gizliliği gibi konularda temel bilgiler sunar. Ayrıca, tıbbi belgeleme süreçlerini yönetme, hasta dosyalarını hazırlama, hastalarla iletişim kurma ve randevu düzenleme gibi pratik becerilerin geliştirilmesi de programın önemli bir parçasıdır.

Bu program, öğrencilere sağlık kurumlarındaki çalışma ortamına hazırlık sağlar ve onları sağlık hizmetlerindeki güncel uygulamalarla tanıştırır. Öğrenciler, bilgisayar tabanlı tıbbi belgeleme sistemlerini kullanmayı öğrenir ve tıbbi terminolojiye hâkimiyet kazanır. Ayrıca, iletişim becerileri, zaman yönetimi ve ekip çalışması gibi genel becerilerin de geliştirilmesine önem verilir.

Tıbbi Dokümantasyon ve Sekreterlik Programı, mezunlarına sağlık kurumlarında tıbbi sekreter, dokümantasyon uzmanı veya sağlık bilgi yönetimi uzmanı gibi pozisyonlarda iş imkânları sunar. Aynı zamanda, mezunlar ileri lisans programlarına devam ederek sağlık yönetimi, sağlık bilgi sistemleri veya ilgili alanlarda uzmanlaşabilirler.

Bu program, sağlık sektöründeki hızlı değişimlere uyum sağlayabilen, etik değerlere saygılı, iletişim becerileri yüksek ve teknolojiyi etkin bir şekilde kullanabilen mezunlar yetiştirmeyi hedefler.

• Hastaneler: Mezunlar, hastanelerde tıbbi sekreterlik görevlerini üstlenebilmektedir. Hastanelerde tıbbi kayıtların düzenlenmesi, hasta dosyalarının hazırlanması ve yönetimi gibi görevleri yerine getirebilmektedir.

• Klinikler: Tıbbi dokümantasyon ve sekreterlik mezunları, özel kliniklerde veya polikliniklerde çalışabilir. Burada hasta kayıtlarının düzenlenmesi, randevu takibi, iletişim ve koordinasyon gibi görevleri yerine getirebilmektedir.

• Sağlık Sigortası Şirketleri: Sağlık sigortası şirketlerinde, tıbbi belgeleme ve sekreterlik konularında uzmanlık gerektiren pozisyonlarda çalışma imkanı bulunabilir. Mezunlar, hastane faturalarının değerlendirilmesi, tıbbi raporların incelenmesi ve ödeme süreçlerinde rol alabilmektedir.

• Sağlık Bakanlığı ve Sağlık İdaresi: Tıbbi Dokümantasyon ve Sekreterlik mezunları, sağlık bakanlığı veya sağlık idaresi gibi kamu kurumlarında çalışma fırsatı bulabilirler. Burada tıbbi kayıtların yönetimi, sağlık politikalarının uygulanması ve sağlık hizmetlerinin düzenlenmesi gibi görevlerde yer alabilmektedir.

• Sağlık Bilgi Yönetimi Firmaları: Mezunlar, sağlık bilgi yönetimi firmalarında tıbbi dokümantasyon ve kayıt yönetimi konusunda uzmanlık gerektiren pozisyonlarda çalışabilirler. Bu firmalar, sağlık kurumlarına danışmanlık hizmetleri sağlayabilir ve tıbbi kayıtların elektronik ortamda yönetimi konusunda çözümler sunabilmektedir.

• Bu listede yer alan kurumlar, Tıbbi Dokümantasyon ve Sekreterlik mezunlarının çalışabileceği bazı örneklerdir. Ancak, mezunlar aynı zamanda özel sağlık merkezleri, araştırma kurumları ve tıbbi yazılım şirketleri gibi çeşitli sağlıkla ilgili kuruluşlarda da iş imkanları bulabilmektedir.

DGS ile Geçiş Yapılabilecek Lisans Bölümleri *

Sağlık Yönetimi
Sağlık Kurumları İşletmeciliği
İşletme Yönetimi
İşletme

* 2020 ÖSYM kılavuzunda yer alan bölümlerdir.

Program Hakkında

Meslek Yüksekokulu Duyuruları