Meslek Yüksekokulu

İlk ve Acil Yardım

MESLEK YÜKSEKOKULU

Sağlık Meslek Yüksek Okuluna Bağlı İlk ve Acil Yardım Teknikerliği Önlisans Programı 2 yıllık örgün eğitim vermektedir. Eğitim dili Türkçe’dir. Hastane öncesi acil sağlık hizmetlerinde, hasta ve yaralılara temel ve ileri yaşam desteği verebilen; her türlü sistem travmasını tanıyıp uygun acil yaklaşımı yapabilen; ilk müdahaleleri yapılmış hasta ya da yaralıların ambulansla güvenli bir şekilde hastanelere ulaşmasını sağlayan sağlık teknikeri yetiştirmektir.

Değişen koşullara uyum sağlayabilen, sorun çözme becerisine sahip, üretken, çevresi ile etkin iletişim kurabilen, ekip çalışması yapabilen, çağdaş gereksinimler doğrultusunda mesleki becerilerle donatılmış ve toplumsal sorumlulukları bilen sağlık teknikerlerinin yetiştirilmesinde lider ve  öncü eğitim kurumu olmaktır.

Öğrenciler, üniversitede edindikleri ilk ve acil yardım teknikerliği mesleğine ilişkin kuramsal bilgilerini beceriye dönüştürmek, bilgi ve becerilerini uygulamalı olarak geliştirmek amacıyla 112 İl Ambulans Servislerinde staj yaparlar. Yaşam boyu öğrenme bağlamında aldığı sağlam temel üzerine, süreç içinde öğrenebilen bireylerin yetişmesi sektörün gelişimine ve ilerlemesine katkı sağlayacaktır. Eğitimlerin yaşam boyu öğrenme temelinde oluşturulması önem taşımaktadır.

Bu programa alınacak öğrencilerin, Üniversitelerin Tıp Fakültelerinden, sürücü belgesi almaya engel olmayan bir beden Yapısı ve ruh sağlığına sahip olduklarını belgeleyen rapor almaları; program gereği 2. sınıfta araç kullanmalarının zorunlu olması sebebiyle kayıt tarihinde 17 yaşını tamamlamış olmaları; erkek öğrencilerde 1.65 m’den, kız öğrencilerde 1.60 m’den kısa olmamak, boy uzunluğunun santimetre olarak ifade edilen değerinin son iki rakamından en çok 5 fazla veya 15 noksan kilo ağırlığında olmak; kurtarma ve taşıma işlerinde iki kişilik bir ekipte çalışırken sedyedeki bir hastayı ekip arkadaşı ile birlikte taşıyabilecek beden ve fizik yeterliliğine sahip olmaları gerekmektedir

DGS ile Geçiş Yapılabilecek Lisans Bölümleri *

• Sağlık Yönetimi