ArelPOTKAM Araştırma Uzmanı Öğr.Gör. Erdi BULUŞ Türkiye Birinciliği Ödülü Aldı

27.05.2022

ArelPOTKAM Araştırma Uzmanı Öğr.Gör. Erdi BULUŞ Türkiye Birinciliği Ödülü Aldı

Üniversitemiz Meslek Yüksekokulu Ulaştırma Hizmetleri Sivil Havacılık Kabin Hizmetleri Öğretim Elemanı ve ArelPOTKAM Araştırma Uzmanı Öğr.Gör. Erdi Buluş’un takım kaptanlığını yürüttüğü ve Gülseren Sakarya Buluş’un takım üyeliği yaptığı P64 nolu “Çok Amaçlı Polimerik Membran Üretici Yerli Üretim Hava Püskürtücü Cihaz” projesi ile Profesyoneller kategorisinde Zonguldak Bülent Ecevit Üniversitesinin düzenlediği Farabi VIII. Arge&İnovasyon Proje Pazarında Türkiye 1.’liği kazandı.

Ekibin, yedi yıllık Ar-Ge çalışmalarının sonucunda dışa bağımlı olmadan yerli ve milli olarak ürettikleri cihaz ile sağlık, savunma, gıda, tarım, filtrasyon, tekstil, kozmetik gibi sektörlere yönelik yenilikçi ürünler kolaylıkla elde edilebilecek.

Söz konusu proje; elektroeğirme, havaeğirme, erimeeğirme ve enkapsülasyon cihazlarının tek bir sistemde buluşturulduğu ve modüler çalışma sistemine sahip çok amaçlı kullanıma hitap edebilen bir cihaz.

Ödül kazanılan cihaz ile, sağlık sektörüne yönelik nefes alabilen, akıntıyı absorblayan, kanama durdurucu, yara izi giderici nanoteknolojik yara örtüleri, kanı filtreleyebilme ve ödem giderebilme özelliği ile vücut dışı böbrek vazifesi görebilecek diyaliz filtresi, biyouyumlu ve biyobozunurstent (damar) eldesi, kozmetik sektörü için cilt maskesi, savunma sektörü için giyilebilir teknoloji ve biyosensörler, tekstil sektörü için ter emici, metaverse yönelik sanal evrene giyilebilir ürünler, gıda sektörüne yönelik gıda ambalajı ve raf ömrünü uzatıcı ürünler, tarım sektörüne yönelik tohum bandı ve zararlı haşereleri engelleyen örtüler, filtrasyon sektörüne yönelik nefes alabilen, korona virüs ve bakteri geçişine engelleyen N95 ve N99 maskeden daha üst koruma özelliği sağlayan filtreler kolaylıkla elde edilebilmekte.

Cihaz ile ayrıca gıda sektörüne ve ilaç sektörüne yönelik olarak kontrollü salım yapabilen akıllı nanopartiküller kolaylıkla üretilebilmektedir. Vücuda yararı olabilecek gıda ürünlerinin etki oranının artırılması kolaylıkla sağlanabilmekte.

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan tarafından tanıtılan “Milli Uzay Programı”na yönelik Türkiye Uzay Ajansı (TUA) kapsamında ileri ki yıllarda Uzaya gönderilecek Astronotların da beslenme ihtiyacını karşılayabilecek günlük alması gereken protein desteğini içeren nanoteknolojik emme stripleri de elde edilebilmekte.

Akademik ve ticari çalışmalara yönelik katma değerli ürün ve çalışmaların çıkmasına imkan verebilen proje ile üniversitemiz öğrenci çalışmalarına da hizmet edebilecek, yeni araştırmacıların yetişmesine, önlisans, lisans, yüksek lisans ve doktora çalışmalarına olanak veren bir proje.