Meslek Yüksekokulu

İş ve Kariyer Olanakları

Dış Ticaret

MESLEK YÜKSEKOKULU
  • İhracat ve İthalat Şirketleri: Dış Ticaret programı mezunları, ihracat ve ithalat yapan şirketlerde kritik roller üstlenebilirler. Bu tür şirketlerde çalışmak, ürünlerin uluslararası pazarlara dağıtımını koordine etme, tedarik zinciri yönetimi ve müşteri ilişkilerini sürdürme gibi görevleri içerir. Mezunlar, pazar analizi yapma ve rekabetçi stratejiler geliştirme konusundaki becerilerini kullanarak şirketlerin global pazarda başarılı olmalarına yardımcı olabilirler.
  • Uluslararası Lojistik ve Taşımacılık Firmaları: Küresel ticaretin can damarı olan lojistik sektörü, Dış Ticaret mezunları için geniş kariyer fırsatları sunar. Bu alanda çalışanlar, malların uluslararası sınırlar içinde ve dışında etkili bir şekilde taşınması için lojistik planlar oluşturur, nakliye yöntemlerini yönetir ve gümrük işlemlerini takip eder. Mezunlar, lojistik operasyonlarını optimize ederek ve maliyetleri düşürerek şirketlerin verimliliğini artırabilir.
  • Dış Ticaret Danışmanlığı: Dış ticaret danışmanları, şirketlere uluslararası pazarlara giriş stratejileri sunar ve ticaret mevzuatı konusunda rehberlik eder. Mezunlar, dış ticaret mevzuatı, pazar araştırması ve uluslararası pazarlama konularında edindikleri bilgilerle, müşterilerine rekabet avantajı sağlayacak stratejiler geliştirebilir. Bu rol, sürekli değişen küresel ticaret düzeninde güncel kalma ve yenilikçi çözümler sunma fırsatı sağlar.
  • Kamu Sektörü ve Düzenleyici Kurumlar: Devlet kurumları ve düzenleyici organlar da, dış ticaret alanında uzmanlaşmış bireylere ihtiyaç duyar. Mezunlar, dış ticaret politikalarının oluşturulmasına, uluslararası ticaret anlaşmazlıklarının çözümüne ve gümrük işlemlerinin denetlenmesine katkıda bulunabilir. Kamu sektöründe kariyer yapmak, politika yapma süreçlerine doğrudan etki etme ve ulusal ekonomiye katkı sağlama imkanı sunar.

İstanbul Arel Üniversitesi Meslek Yüksekokulu Dış Ticaret Programı Mezunu Öğrencilerimiz için Kariyer Yolları :

• İhracat-İthalat Müdürü: Uluslararası ticaret şirketlerinde ihracat ve ithalat operasyonlarını yönetmek, pazar araştırması yapmak ve uluslararası pazarlara giriş stratejileri geliştirmek.
  • Uluslararası Lojistik Uzmanı: Küresel lojistik firmalarında malzeme ve ürünlerin uluslararası taşınması, depolanması ve dağıtımıyla ilgili süreçleri planlamak ve yönetmek.
  • Gümrük Müşaviri: Gümrük işlemlerini düzenlemek, gümrük mevzuatı konusunda danışmanlık yapmak ve gümrükler arası sorunları çözmek.
  • Dış Ticaret Danışmanı: Şirketlere ve bireylere uluslararası ticaret ve pazarlama stratejileri konusunda danışmanlık yapmak.
  • Dış Ticaret Operasyon Sorumlusu: Dış ticaret işlemlerini yürütmek, ilgili belgelerin düzenlenmesi ve işlemlerin koordinasyonu görevlerini üstlenmek.
  • Uluslararası Satış ve Pazarlama Yöneticisi: Global pazarlarda ürün veya hizmetlerin satış ve pazarlamasını yönetmek, müşteri ilişkilerini geliştirmek ve satış hedeflerine ulaşmak.
  • Kamu Sektörü Ticaret Uzmanı: Devlet kurumlarında dış ticaret politikaları geliştirmek, uluslararası ticaret anlaşmazlıklarını yönetmek ve ticaret ile ilgili yasal düzenlemeleri takip etmek.
  • İthalat/İhracat Uzman Yardımcısı: Şirketlerde ithalat ve ihracat süreçlerini desteklemek, uluslararası gönderim ve alımların düzenlenmesine yardımcı olmak.
  • Tedarik Zinciri Analisti: Tedarik zinciri süreçlerini analiz etmek ve iyileştirmek, maliyet azaltıcı ve verimlilik artırıcı stratejiler geliştirmek.
  • Dış Ticaret Müşteri Hizmetleri Yöneticisi: Müşteri hizmetleri ve destek süreçlerini uluslararası ölçekte yönetmek, müşteri memnuniyetini artırmak ve operasyonel verimliliği sağlamak.
  • Uluslararası İş Geliştirme Yöneticisi: Yeni pazarlara giriş stratejileri geliştirmek, uluslararası iş birlikleri kurmak ve iş geliştirme faaliyetlerini yönetmek.
  • Proje Yöneticisi (Uluslararası Ticaret): Uluslararası ticaret projelerini yönetmek, proje hedeflerini belirlemek ve projeleri başarıyla tamamlamak için ekipler arası koordinasyon sağlamak.
  • Dış Ticaret Mevzuatı Uzmanı: Uluslararası ticaret mevzuatı ve düzenlemeler konusunda uzmanlık sahibi olmak, güncel mevzuat değişikliklerini takip etmek ve uyum sağlamak.
  • Raporlama ve Analiz Uzmanı: Dış ticaret faaliyetleri ile ilgili verileri toplamak, analiz etmek ve stratejik karar verme süreçlerine destek olacak raporlar hazırlamak.
  • Risk Yönetimi Uzmanı: Uluslararası ticaret operasyonlarında karşılaşılabilecek riskleri belirlemek, analiz etmek ve bu risklere karşı önlem almak.
  • Bölgesel Pazar Uzmanı: Belirli bir coğrafyada ürün veya hizmet satışını yönetmek, bölgesel pazar dinamiklerini analiz etmek ve strateji geliştirmek.

İstanbul Arel Üniversitesi Dış Ticaret mezunları için yukarıda belirtilen kariyer seçenekleri, sektördeki çeşitli fırsatları değerlendirme imkanı sunar. Mezunlar, uluslararası ticaretin getirdiği dinamik ortamlarda bilgi ve becerilerini uygulayarak kariyerlerinde önemli adımlar atabilirler.

Program Hakkında

Meslek Yüksekokulu Duyuruları