Meslek Yüksekokulu

Uçak Teknolojisi Programı

MESLEK YÜKSEKOKULU

İŞ VE KARİYER OLANAKLARI

Uçak teknolojisi ön lisans programından mezun olan öğrenciler, çeşitli iş ve kariyer fırsatlarına sahip olabilirler. Bu programdan mezun olanlar genellikle uçak bakım, onarım ve üretim süreçlerinde çalışmak üzere donatılmışlardır. İş ve kariyer fırsatları arasında şunlar bulunmaktadır:

1. Uçak Bakım Teknisyeni

Uçak bakım teknisyenleri, uçakların periyodik bakımını yapmak, arızaları teşhis etmek ve onarmak, uçuş öncesi ve sonrası kontrolleri gerçekleştirmek gibi görevleri üstlenir. Çalışma alanları ise havayolu şirketleri, özel hava taşımacılığı firmaları ve bakım ve onarım merkezleridir.

1. Uçak Gövde ve Motor Teknisyeni

Uçak gövde ve motor teknisyenleri, uçakların gövde ve motor sistemlerinin bakım ve onarımını yapmak, motor performans testleri gerçekleştirmek gibi görevleri yerine getirir. Bu teknisyenler, hava araçlarının bakım ve onarım merkezlerinde ve uçak üretim fabrikalarında çalışır.

1. Kalite Kontrol Teknisyeni

Kalite kontrol teknisyenleri, uçak bakım ve onarım işlemlerinin kalite standartlarına uygunluğunu denetlemek ve tahribatlı ve tahribatsız kalite kontrol testleri yapmakla sorumludur. Havacılık sanayi ve uçak bakım ve onarım şirketleri, bu teknisyenlerin çalışma alanlarını oluşturur.

1. Uçak Sistemleri Teknisyeni

Uçak sistemleri teknisyenleri, uçaklardaki mekanik tüm yapısalların bakım ve onarımını yapmak ve bu sistemlerin düzgün çalışmasını sağlamakla görevlidir. Ayrıca, hat bakımları ile sürekli uçuş şartları kapsamında hava araçlarının gerekliliklerini karşılamak da bu teknisyenlerin görevleri arasındadır. Çalışma alanları arasında havayolu şirketleri, özel hava taşımacılığı firmaları ve askeri hava üsleri ile bakım merkezleri yer alır.

1. Üretim ve Montaj Teknisyeni

Üretim ve montaj teknisyenleri, uçak parçalarının ve bileşenlerinin üretim ve montajını yapmak ve üretim sürecinde kalite standartlarını sağlamakla görevlidir. Bu teknisyenler, uçak üretim fabrikalarında ve savunma sanayi kuruluşlarında çalışır.

1. Teknik Destek ve Danışmanlık

Teknik destek ve danışmanlık alanında çalışanlar, uçak teknisyenlerine ve mühendislerine teknik destek sağlamak ve uçak sistemleri hakkında danışmanlık yapmak gibi görevleri üstlenir. Havacılık firmaları ve teknik destek ve danışmanlık şirketleri, bu alanda çalışanların görev yaptığı yerlerdir.

1. Havacılık Yönetimi

Havacılık yönetimi alanında çalışanlar, uçak bakım ve onarım süreçlerini yönetmek, bakım planlarını organize etmek ve maliyet ile zaman yönetimini sağlamak gibi görevleri yerine getirir. Bu alanda çalışanlar, havayolu şirketleri ve bakım ve onarım merkezlerinde görev yapar.

Ayrıca, Uçak Teknolojisi Programı mezunları, havacılık dışındaki sektörlerde de geniş bir yelpazede iş ve kariyer olanaklarına sahiptirler. Mezunlar, edindikleri teknik bilgi ve becerilerle çeşitli sektörlerde çalışma fırsatı bulabilirler. İş ve kariyer olanakları arasında şunlar yer almaktadır:

1. Otomotiv Sektörü: Araç üretim ve montaj hatlarında teknik personel olarak çalışabilirler.Kalite kontrol ve bakım-onarım birimlerinde görev alabilirler.
  2. Enerji Sektörü: Rüzgar türbinleri ve diğer yenilenebilir enerji sistemlerinde teknik bakım ve onarım işleri yapabilirler. Elektrik üretim tesislerinde mekanik bakım teknisyeni olarak çalışabilirler.
  3. Savunma Sanayii: Havacılık dışındaki, savunma sanayii firmalarında üretim, montaj ve bakım birimlerinde görev alabilirler. Askeri araç ve ekipmanların teknik bakım ve onarım süreçlerinde yer alabilirler.
  4. Üretim ve İmalat Sektörü: Fabrikalarda üretim süreçlerinde teknik personel olarak çalışabilirler.Üretim makinelerinin bakım ve onarımını yapabilirler.
  5. Inşaat ve Altyapı Sektörü:İnşaat makineleri ve ekipmanlarının bakım ve onarımında çalışabilirler. Altyapı projelerinde teknik destek sağlayabilirler.

Diğer Kariyer Gelişim İmkanları

Lisans Tamamlama: Mezunlar, dört yıllık lisans programlarına dikey geçiş yaparak eğitimlerini tamamlayabilirler.

Sertifikasyonlar: EASA (Avrupa Havacılık Emniyeti Ajansı) veya SHGM (Sivil Havacılık Genel Müdürlüğü) gibi kurumların sertifikalarını alarak uzmanlaşabilirler.

Yurtdışı Fırsatları: Uluslararası havacılık şirketlerinde çalışma imkanları, dil yeteneklerini geliştirme ve global kariyer fırsatları.

Bu sektörlerdeki iş ve kariyer olanakları, Uçak Teknolojisi mezunlarının geniş bir beceri setine sahip olmaları sayesinde oldukça çeşitlidir. Mezunlar, sahip oldukları teknik bilgi ve becerilerle çeşitli alanlarda başarılı kariyerler yapabilirler.

Dgs ile ilgili bilgilendirme için linke tıklayınız.

Program Hakkında

Meslek Yüksekokulu Duyuruları